Celem konferencji było ukazanie różnorodności kulturowej, zaprezentowanie wybranych państw, narodów, ich historii, kultury, tradycji, uświadomienie różnorodności kultur, omówienie określonych barier w komunikacji międzykulturowej, a także aktualnych problemów międzynarodowych.
Studenci zastanawiali się nad szansami wynikającymi z dialogu międzykulturowego oraz słusznością idei powszechnego braterstwa.
Konferencja wzbogacona została o panel ekspercki, w którego skład weszli wykładowcy-przedstawiciele różnych kręgów kulturowych: prof. dr hab. Henryk Stroński, dr hab. Bara Ndiaye, dr Renata Rozbicka, mgr Elke Sowul.
Tematyka Studenckiej Konferencji Naukowej obejmowała następujące zagadnienia:
- kultura materialna i duchowa krajów/narodów,
- etykieta i obyczajowość,
- historia krajów/narodów,
- kuchnia, kulinaria,
- system polityczny/władza,
- słynne osobistości (postaci historyczne, politycy, artyści, działacze społeczni, naukowcy) i ich wpływ na społeczeństwo,
- społeczeństwa i systemy społeczne (charakterystyka, podziały),
- konflikty na tle rasowym (geneza, przebieg, skutki, własne opinie),
- rasizm, antysemityzm, homofobia, stereotypy i ich wpływ na relacje międzyludzkie,
- główne bariery w dialogu międzykulturowym (jak je pokonywać?).
Otrzymaliśmy 26 zgłoszeń uczestnictwa w konferencji. Tematyka referatów była bardzo zróżnicowana. Prelegenci przybliżyli tajniki kuchni francuskiej, zaprezentowali orientalne kultury Chin i Japonii, a także omówili systemy edukacyjne wybranych kręgów kulturowych. Przenieśliśmy się w czasie i spojrzeliśmy na XVI-wieczną Anglię w świetle relacji Merkuriusza sarmackiego z Niderlandów i Anglii. Było też coś dla wielbicieli brytyjskiego rocka. Postaraliśmy się zrozumieć bariery w komunikacji międzykulturowej oraz odpowiedzieliśmy na pytanie czy idea powszechnego braterstwa jest utopią?
Sekcja A Historia i polityka – od braterstwa po antysemityzm
Sekcja B Tradycja, (pop)kultura, kuchnia – od Warmii po Japonię
fot. Elżbieta Klimus |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz